CNC router makinelerimizde olmaz ise olmazlar arasında kesinlikle vakum pompası gelmektedir. Bir cnc de otomatik yağlama olmasa da idare edilebilir, ya da otomatik takım ölçme olmasa da cnc router ile işlem yapmamızda çok büyük sorunlar yaşamayız ama vakum pompası olmadığı zaman çok ciddi şekilde problemler yaşayabiliriz. O yüzden vakum pompası olmazsa olmazıdır. Türkiye şartlarında çok aşamalı vakum pompaları CNC'lerde kullanılanmaktadır. Bunlar kısaca şöyledir. 


* Kuru Vakum pompası

* Yağlı Vakum Pompası 

* Sulu Vakum Pompası 


Ülkemiz de kuru vakum pompası çok az kabul gören bir vakum pompası tipidir ve çok az firmalar kullanmaktadır. Ekonomik vakum pompası isteyenler blower vakum pompasını  makinelerine takabilirler, hiç bir şekilde bakımı söz konusu değildir. İşlevsel 2 adet alınır ise tatminkar olabilir. 


Yağlı vakum pompası Türkiye'de bir çok firmanın kullandığı vakum pompası tipidir, yerli ve yabancı markalar ile bir çok alanda faaliyet göstermektedir. Genellikle kullanılan firmalar GEV, DVP firmaları en çok rağbet gören firmalardır. Yağlı vakum pompalarının yıllık bakım maliyetleri vardır. Bu maliyetler 1000 dolara kadar çıkmaktadır. 


Sulu vakum pompası dünya genelinde artık CNC'lerde çok nadir kullanılan bir pompa türüdür. Türkiye'de bir kaç firma bunu denemektedir. Verim konusunda sonuca ulaşılmamıştır.